GPS-søkortplottere i fritidsskibe
Et frivilligt tillægskursus til Duelighedsprøven

 

0501 Tilslutning af VHF, ekkolod, radar, AIS, motor-interface og autopilot (netværk)

Hvis du har behov derfor, skal du sikre dig, at din kortplotter i videst mulige omfang kan forbindes med anden elektronik på båden f.eks. VHF, ekkolod, radar, AIS, motor-interface eller autopilo.t
Eksempelvis kan din VHF med DSC, hvis den ikke selv har indbygget GPS, hente fartøjets position fra kortplotteren til brug for udsendelse af DISTRESS ALERT (nødkald).

I et netværk kan du på plotterens skærm læse "beskeder" fra de øvrige instrumenter i datanetværket, hvilket kræver en stor skærm med høj opløsning, hvis du vil bevare overblikket.

Ved "overlay" fortås simpelthen, at man lægger flere "skærmbilleder" f.eks. radarbillede og søkort over hinaden i lag.

På en splitskærm kan du eksempelvis vise radar overlay på søkortet på den ene skærm, mens du viser radarbilledet alene på den anden. Eller ekkolod på én og søkort på den anden. Eller du kan få vist motordata som f.eks. omdrejninger, olietryk, kølevandstemperatur, brændstofforbrug/time og brændstofbeholdning, hvis din motors elektroniske transducere er tilsluttet netværket.

Hvis du modtager AIS-signaler via VHF-båndet, kan data om skibe der udsender AIS vises direkte som overlay i søkortet på kortplotteren.

For, at instrumenterne skal "spille sammen" på samme display, kræves det at de taler samme data-sprog. Hvis du prøver at forbinde instrumenter, som ikke er "i familie", risikerer du fejludlæsninger eller systemnedbrud. De forskellige enheder i datanetværket kommunikerer typisk via kabler, WiFi router eller Bluetooth. WiFi routeren kan have mobildataforbindelse, så dit netværk kan benytte sig af internettet, hvis der ellers er mobildækning.


Løs opgaven for at komme videre:

I et netværk kan du på plotterens skærm kan du læse "beskeder" fra de øvrige instrumenter i datanetværket. Hvad kan du gøre for at bevare overblikket?
A Benytte en lille skærm med lav opløsning
B Det ved jeg ikke
C Benytte en stor skærm med høj opløsning

 

01 Indledning og startside

02 Generelt om navigationshjælpemidler

03 Teknologien bag GPS-positionering

04 Hvordan virker GPS-søkortplotteren i praksis?

05 Tilslutning til netværk

06 Hvad skal man passe på ... hvor går det galt?

07 Prøv selv!

08 Overvejelser ved anvendelse af søkortplottere

Skriv til redaktionen.
Hvis du finder en fejl, oplever at der er noget der er svært at forstå, eller har et forslag til forbedringer af dette kursus, vil vi blive glad for en mail fra dig på: redaktionen@duelighed.dk