Rigtigt svar !

Når du står og kigger ud over havet, er der en linie, som skiller himmel og hav. Denne skillelinie kaldes for kimingen.

Hvis man skal vurdere hvor langt væk man kan se et fyr, skal man finde ens egen kimmingafstand, og lægge den sammen med fyrets kimming afstand.
Kimmingafstanden afhænger af højden over vandet, på følgende måde: tag kvadratroden af højden og gang resultatet med 2, så har man kimmingafstanden i sømil. Hvis man selv er 2 meter over vandet, og fyrets lys er 16 meter over havet, så kan fyret ses i en afstand af 2 gange 1,4 plus 2 gange 4, altså ca. 11 sømil. Det vigtige er at man ikke behøver lommeregner, for bare man har det sådan nogenlunde, så er det som regel godt nok.
For eksempel er kvadratroden af 20 et sted mellem 4 og 5, så hvis man bruger 4,5 er det fuldt nøjagtigt. Samme fremgangsmåde kan bruges til at vurdere rækkevidden af VHF, der skal man blot bruge højden af sender- og modtagerantennerne. Hvis man skal samtale med et andet skib, og begge har antennerne ca. 10 meter over vandet, så er det altså muligt at samtale over ca 12 sømil. Dog kan man tit opleve at rækkevidden er større på grund af atmosfæriske forhold, men også mindre hvis der er højt land mellem skibene (for ksempel hvis man ligger i Sejerøbugten, og skal sende hen over Sjællands Odde til Kattegat).

Videre til næste opgave