GPS-søkortplottere i fritidsskibe
Et frivilligt tillægskursus til Duelighedsprøven
Lærebog om søkortplottere i fritidsskibe.

Lærebogen indeholder nøjagtig samme tekst som du kommer igennem i løbet af dette online-kursus, bortset fra opgaverne. I kursusforløbet får du teksten i små "udklip" med efterfølgende spørgsmål, mens lærebogen giver dig et sammenhængende overblik. Hent en lærebog her.

Sådan arbejder du med programmet.

Når du har læst indledningen herunder, klikker du på næste emne i menuen til højre. Lad være med at springe rundt i emnerne, men følg rækkefølgen i det studieforløb vi har tilrettelagt for dig.
Opskriften er enkel: Læs lektien og løs opgaverne.

01 Indledning og startside.

Det skal være dig der sejler med elektronikken,
og ikke elektronikken der sejler med dig.

På et togt til Middelhavet i 2005 med vores stålketch, mødte min hustru og jeg, i en fransk havn, et ældre britisk ægtepar midt i firserne, som sejlede rundt i Nordfrankrig med en lille motorbåd. Som det jo ofte går blandt os søfarere i fremmede havne, finder vi sammen om aftenen i en kahyt, river proppen af en flaske, finder lidt snacks frem, og lytter til hinandens fortællinger fra de syv have.
Denne ældre herre kunne berette, at han hele livet havde sejlet som navigatør i den britiske flåde, og brugt al sin fritid på at sejle sammen med sin ægtefælle i deres sejlbåde. Han fortalte, at han som ganske ung mand havde gjort tjeneste i Indokina da 2. verdenskrig sluttede, og at han og en kammerat havde besluttet at sejle hjem til de britiske øer i en 18-fod sejlbåd, som de havde fået fingrene i. Udstyret med et kompas fra en skrotplads for krigsskibe og et søkort fra en ophugget redningsbåd (et af dem hvor verden er inddelt i fire små kort), lykkedes det de to unge mænd at navigere hjem til Storbritannien.

Den dag forstod jeg endelig fuldt ud, at sikker navigation ikke alene er et spørgsmål om kostbare elektroniske instrumenter og high tech udstyr, men om solide færdigheder og sund fornuft hos navigatøren.
Det samme gælder jo f.eks. også for musikinstrumenter: Hvis du ikke har evnerne, ikke har modtaget seriøs undervisning og ikke har trænet i mange timer, hjælper det ikke på resultatet at du køber en Stradivarius violin til 3 mio. kr.

Forudsætningen for at navigere sikkert ved anvendelse af en GPS-søkortplotter er, at du kan håndtere grundlæggende navigation på niveau med mindst Duelighedsbeviset for Fritidssejlere. Det handler om at opdage fejl i tide og handle fornuftigt inden der sker ulykker.

Nærværende tillæg til "Duelighedsprøven for Fritidssejlere" er baseret på over 200 mails om emnet "navigation med søkortplottere" fra fritidsskippere i foreningen Duelighedsklubben. Jeg har klippet de indkommende informationer sammen med mine egne erfaringer efter bedste evne.

Tak venner, det er en fornøjelse at arbejde sammen med jer!

Skriv til mig hvis der er noget der skal gøres bedre.Glade sejlerhilsner :-)
DUELIGHEDSKLUBBEN
Benjamin Kristensen redaktionen@duelighed.dk

01 Indledning og startside

02 Generelt om navigationshjælpemidler

03 Teknologien bag GPS-positionering

04 Hvordan virker GPS-søkortplotteren i praksis?

05 Tilslutning til netværk

06 Hvad skal man passe på ... hvor går det galt?

07 Prøv selv!

08 Overvejelser ved anvendelse af søkortplottere

Skriv til redaktionen.
Hvis du finder en fejl, oplever at der er noget der er svært at forstå, eller har et forslag til forbedringer af dette kursus, vil vi blive glad for en mail fra dig på: redaktionen@duelighed.dk