GPS-søkortplottere i fritidsskibe
Et frivilligt tillægskursus til Duelighedsprøven

 

0413 Hvordan virker søkortplotteren?

Eksempler på de mest almindelige funktioner i en GPS-søkortplotter til fritidsbrug.

Zoom ind - zoom ud
Gør søkortet på skærmen større eller mindre.

Waypoints
Et waypoint er et punkt som kan lagres i en GPS-modtager. Det består mindst af et navn og en position, men kan også indeholde yderligere oplysninger såsom hvilket symbol der skal bruges til at vise det på skærmen og en tekst. Mere generelt kan man sige at et waypoint er et af flere punkter på en rute for at nå sit endelige mål. I søkortplottere kan man almindeligvis oprette, flytte, indsætte, redigere, slette, sende og modtage waypoints.

Hændelsesmærke
Dette er et mærke man placerer på skærmen, hvis man gerne vil huske en bestemt position. I søkortplottere kan man almindeligvis oprette, flytte, indsætte, redigere, slette, sende og modtage hændelsesmærker.

Ruter
En rute er en forbindelse mellem en samling af waypoints. I søkortplottere kan man almindeligvis oprette, flytte, indsætte, redigere, slette, sende og modtage ruter.

Auto-Rute Funktionen
Med denne funktion kan din GPS-kortplotter foreslå en rute mellem to punkter. Fareområder på ruten - med lavt vand etc. - kan vises med farve eller lignende. Med denne funktion og information om fartøjets "sikkerhedsdybgang" (bemærk at dybdeangivelserne i søkort er ved normalvandstand - er der 1 m lavvande kommer man nemt på grund) kan flere af plotterne korrigere ruten til nærmeste omvej ved at indlægge "sikkerheds-waypoints".
OBS: Du er altid selv ansvarlig for at dobbelttjekke, at ruten er sikker at sejle. Du kan i de fleste søkortplottere finjustere efter dine egne præferencer ved at "trække" i waypoints.

GOTO
Vælg et waypoint eller et mærke, enten i listen over waypoints og mærker, ved hjælp af markøren/curseren på skærmen, eller med et "finger touch" på skærmen. Tryk derefter på GOTO. Nu vil søkortplotteren vise dig den beholdne kurs skrevet i grader, samt vise en kurslinje i søkortet fra den nuværende position, som man kan sejle efter (i praksis).

Mand Over Bord (MOB) funktion.
Et tryk på MOB markerer din øjeblikkelige position, og plotteren kan med GOTO senere vise dig tilbage til stedet, hvor der røg en mand overbord.

Alarmer
På nogle søkortplottere kan man indstille f.eks.:
- en ankomstalarm til at blinke med advarsel og give lyd fra sig når man er i en bestemt afstand fra et waypoint.
- en kursafvigelsesalarm kan advare om at man er for langt væk fra en udregnet kurs.
- en ankeralarm udløses når man driver længere væk end en given radius. Vær opmærksom på at nøjagtigheden i positionsbestemmelsen skal være mindre end alarmgrænsen for ankeralarmen, ellers vil den ofte udløses uden grund.


Løs opgaven for at komme videre:

Hvordan virker zoom-funktionen i søkortplotteren?
A Gør søkortet på skærmen større eller mindre
B Øger skærmens lysstyrke
C Markerer et punkt i søkortet, som man kan finde tilbage til senere, f.eks. en god fiskeplads

 

01 Indledning og startside

02 Generelt om navigationshjælpemidler

03 Teknologien bag GPS-positionering

04 Hvordan virker GPS-søkortplotteren i praksis?

05 Tilslutning til netværk

06 Hvad skal man passe på ... hvor går det galt?

07 Prøv selv!

08 Overvejelser ved anvendelse af søkortplottere

Skriv til redaktionen.
Hvis du finder en fejl, oplever at der er noget der er svært at forstå, eller har et forslag til forbedringer af dette kursus, vil vi blive glad for en mail fra dig på: redaktionen@duelighed.dk