GPS-søkortplottere i fritidsskibe
Et frivilligt tillægskursus til Duelighedsprøven

 

0430 Hvordan virker søkortplotteren?

De elektroniske søkort i plotteren.

Ud over selve søkortplotteren skal du bruge et elektronisk søkort med dækning i det område, som du påtænker at besejle.

De fleste elektroniske søkort leveres på et SD-kort, der blot stikkes ind i et passende slot. Søkort findes i mere eller mindre detaljerede udgaver, og alle danske søkort tager udgangspunkt i de officielle kort fra Geodatastyrelsen.

Der findes to hovedtyper af elektroniske søkort: Vektorkort og rasterkort.

Vektorkortet er et elektronisk søkort, der er sat sammen af mange lag. I hvert lag ligger der forskellige informationer. Et lag kan indeholde alle dybdekurver, mens der i et andet lag kan ligge farvandets afmærkninger, som de ser ud om natten. Man kan frit vælge mellem hvilke lag, man vil have fremme på skærmen.
Det vil sige, at man ikke behøver at se på alle spotdybder, dybdekurver og fyrvinkler som på et søkort af papir. På den måde får man et bedre overblik, og det giver mindre risiko for menneskelige fejl.

Et rasterkort er en digital scanning af de originalfilm, der bliver brugt til at lave papirsøkort efter. Da rasterkortet er en scanning, har det kun et lag. Derfor er det ikke så fleksibelt som vektorkortet. Til gengæld er de lette at producere og billigere end vektorkortene.

Det er navigatørens ansvar at holde søkortene opdaterede efter producentens anvisninger. Opdateringer foregår som regel ved hjælp af en PC som SD-kortet forbindes til og derved kan opdateres via internettet. Jeg er blevet fortalt, at nogle af de nyeste søkortplottere skulle kunne opdatere direkte fra internettet via en mobildataforbindelse.


Løs opgaven for at komme videre:

Hvem leverer data til de danske søkort?
A Søsportens Sikkerhedsråd
B DMI
C Geodatastyrelsen

 

01 Indledning og startside

02 Generelt om navigationshjælpemidler

03 Teknologien bag GPS-positionering

04 Hvordan virker GPS-søkortplotteren i praksis?

05 Tilslutning til netværk

06 Hvad skal man passe på ... hvor går det galt?

07 Prøv selv!

08 Overvejelser ved anvendelse af søkortplottere

Skriv til redaktionen.
Hvis du finder en fejl, oplever at der er noget der er svært at forstå, eller har et forslag til forbedringer af dette kursus, vil vi blive glad for en mail fra dig på: redaktionen@duelighed.dk