GPS-søkortplottere i fritidsskibe
Et frivilligt tillægskursus til Duelighedsprøven

 

0436 Hvordan virker søkortplotteren?

Hvor stor er nøjagtigheden i digitale søkort?

Ligesom i papirsøkortene er dybderne i danske farvande indenfor Skagen angivet ved middelvandstand, men ikke alle de angivne dybder i søkortene er sikre. Det afhænger af hvornår og hvordan kortene er opmålt.

Man skal huske på, at kortene er opmålt til erhvervstrafikken. Man kan ikke stole på vanddybderne, hvis man kommer uden for disse områder.

Navigatøren skal vise stor omhu, når de bruger GPS og elektroniske kort i områder med ældre opmålinger, idet nøjagtigheden og fuldstændigheden af dybdeindikatorerne ikke er i overensstemmelse med moderne standarder, og navigatøren skal tillige sikre, at navigation til enhver tid udføres med gode sikkerhedsmarginer og i overensstemmelse med korrekt navigationspraksis.

Fartøjsfører Bent Larsen fra Marinehjemmeværnet fortæller mig, at man omkring øerne, Læsø, Anholt med flere, skal være meget opmærksom, da man jo der har målt ved hjælp af håndlod og pejlinger til land.
Ligeledes skal man være meget opmærksom på hvornår kortene er opmålt. Der er mange områder der er opmålt i 1800 tallet, og ikke er kontrolleret senere.
Ved dybder målt med håndlod kan man risikere, at der blot nogle få meter fra dybdeangivelserne ligger en stor sten eller en grund, som man ikke lige opdagede ved lodskuddet. Der ligger uafmærkede stenbunker i danske farvande, på størrelse med et parcelhus.
I dag måler man med en sonar som tager et bredt stykke af bunden, hvorved man får en bredere dækning, og ligeledes gør man brug af en meget nøjagtig GPS.

En af de hyppigste farer vi fritidssejlere er udsat for, er faren for grundstødning.
Her har de fleste søkortplottere en meget nyttig funktion, som du med fordel kan bruge. Elektroniske søkort indeholder dybdekurver (2, 4, 6, 10 m. o.s.v.). Når man kender sit fartøjs dybgang, og tager højde for lavest tænkelige lavvande (selv regner jeg med en sikkerhedsmargin på ca. 1 meter lavvande som følge af tidevand og meteorologiske påvirkninger indenfor Skagen) samt opmålingsusikkerheden i søkortet, vælger man en dybdekurve og indstiller søkortplotteren til at vise områder indenfor denne kurve med en farve (f.eks. blå) og alle områder udenfor kurven med en anden farve (f.eks. hvid). Det gør det ekstremt nemt at orientere sig på skærmen. Hvis du så blot holder dig til det hvide område, er du sikker på at have tilstrækkelig vanddybde.

I Storebælt hvor jeg sejler til hverdag, kan der være 1 meter lavvande ved kraftig blæst mellem S og SW, og dertil kommer det almindelige tidevand som er ca - 0,2 meter.
Selv har jeg sat "Safety Depth" i søkortplotteren ved 4-meterkurven i min Bianca27, som stikker 1,6 meter. Igennem mit sejlerliv er jeg ofte blevet advaret af lokale fiskere og sejlere om uafmærkede stenbunker på størrelse med parcelhuse og lignende ubehageligheder. Hvis jeg bevæger mig indenfor 4-meterkurven, og samtidig sejler udenfor en anbefalet eller afmærket rute, er det for laveste styrefart med en årvågen gast i stævnen til at advare mig imod store sten, sandbanker, knækkede bundgarnspæle o.lign.


Løs opgaven for at komme videre:

Hvordan er dybderne i danske farvande inden for Skagen angivet i søkortene?
A Laveste lavvande
B Middelvandstand
C Højeste højvande

 

01 Indledning og startside

02 Generelt om navigationshjælpemidler

03 Teknologien bag GPS-positionering

04 Hvordan virker GPS-søkortplotteren i praksis?

05 Tilslutning til netværk

06 Hvad skal man passe på ... hvor går det galt?

07 Prøv selv!

08 Overvejelser ved anvendelse af søkortplottere

Skriv til redaktionen.
Hvis du finder en fejl, oplever at der er noget der er svært at forstå, eller har et forslag til forbedringer af dette kursus, vil vi blive glad for en mail fra dig på: redaktionen@duelighed.dk